Tuesday, November 12, 2013

Energiasäästunädala raames koostatud muinasjutud loodusest :)

KAVILDA ÜRGORG JA JÄNES

Elas kord üks jänes kes rändas ilmast- ilma.
Ta oli hea tervise ja iseloomuga. Talle meeldis rännata. Talle meeldi puhtust ja loodust hoida. Ta pesi end iga päev, toitus korralikult ja ta tegi sporti. Kord jõudis ta Kavilda Ürgorgu ja nägi teeääres musta, räpast prügikasti. Seal sees märkas ta musta, räpast pahaiseloomuga  Prügihunti. Jänes kohkus, ta läks nii kurjaks, et ta oleks äärepealt prügikasti ümber tõuganud. Prügihunt märkas jänest ja päris Kes oled kust pärit.
Olen jänes Puhtu ja tulen säravast allika veest ja puhastest metsa lagenditest, aga nagu ma näen, siis see küll puhas mets pole. Prügihunt vihastas ja ütles to-hoh tonti sind peaks siit metast küll välja viskama. Seejärel jänes ütles, et mina kavatsen küll
selle oru puhtaks teha ja läks endale varjualust otsima. Hunt kes oli prügikastis ütles, et
selle asja peaks küll joondeajama ja hakkas prügi kastist prügi välja loopima. Jänes leidis endale varjualuse ja hakkas kohe mõtlema kuidas metsa korda teha. Siis märkas ta luuda mis oli puu küljepealsee oli võlu luud, aga Puhtu seda  seda ei teadnud. Ta puutus käpaga luuda, aga see kukkus maha. Jänes mõtles, et äkki saaks  luuaga metsa puhtaks teha ta katsetas ütles luuale TEE METS KORDA! Ja oligi mets puhas. Prügihundil kadus äkki jalge eest prügikast ära ja ta ise muutus pehme karvaga heaks hundiks. Nii saigi Kavilda ürgorg puhtaks.


Autorid: Madli ja Taile

Päike

Autorid:Mikk ja Mihkel

Kunagi ammu-ammu valitses maailma kuri vanapagan. Ta oli väga kuri ning ei lubanud päiksel paista.  Selle tõttu ei kasvanud maa peale mitte midagi. Metsavana oli selle tõttu väga õnnetu. Metsavana läks Vanapagana juurde oma muret kurtma ning paluma päikest tagasi. Vanapagan käskis kolm tegu teha, siis ta saab päikse endale.
Esimene käsk oli tuua sisalikumäelt pühasisalik. Metsavana  läks sinna ja ütles pühasisalikule: „Kui sa tuled vanapagana juurde, siis saame me päikse tagasi!“ Pühasisalik on nõus ning nad läksid tagasi vanapagana juurde. Vanapagan ehmus ja andis järgmise käsu. See käsk oli tuua kotkakaljult püha kristall. Ta asus teele, kuid ta ei teadnud täpselt  kuidas kaljule saada. Ta hakkas endamisi vilistama, selle peale lendasid kohale varsed. Metsavana rääkis oma murets ning selgus, et varsed saavad teda aidata. Nad viisid ta kalju tippu kus asus kristall. Metsavana täitis ka selle käsu. Vanapagan ehmatas jällegi ja andis kolmanda käsu.Vanapagan ütles: “Too tulekera, aga ma ei ütle kus see on.“ Aga Metsavana teadis kus kera on. Ta läks selle koopa juurde, kus tulekera asus ja astus koopase. Ta ehmatas väga ja jooksis välja. Seal  oli suur Komodo draakon. Metsavana võttis külma vett ja valas sipelgatele peale, et nad omandaksid võluvõime ning need talle kera tooks. Ta läks koos tulekeraga pagana juurde. Vanapagan vihastas nii hullusti, et vajus maa alla. Peale seda hakkas päike uuesti paistma ning kõik olid rõõmsad.


JUSS JA METSAVAIM

Autorid: Otto ja Rihard

Elas kord Juss ja ta viskas koguaeg prügi maha. Prahi tõttu hakkasid loomad surema. Metsavaim hakkas Jussi kummitama aga Jussike ei muutunud - ta hakkas veel rohkem prügi maha viskama. Metsavaim vihastas ja jättis kirja, et Juss peab metsa korda tegema, sest muidu ei saa metsas ei elada ega käia. Jussike imestas ning ehmus, sest ta ei oska koristada. Juss hakkas koristama. Kuid ta ei jõudnud. Juss palus loomadelt abi,  kuid loomad ei aidanud, sest nad olid nõrgad, sest nad ei saanud midagi süüa. Jussike tõi neile süüa ning palus uuesti abi. Koos tegid nad metss korda ning Juss hakkas loomade eest hoolitsema. Kui ta surnud ei ole, siis hoolitseb ta loomade eest siiani.

No comments:

Post a Comment